Tectoniek bak [Subductie]

meeloopdagen langs het Teclab_tcm19-28333

Leerlingen met de tectoniek bak aan de gang in het Teclab (VU)

Met de Tectoniekbak laat je zien wat er allemaal gebeurt aan het aardoppervlak bij verschillende vormen van platentectoniek.

De opstelling in in wezen vrij eenvoudig. Om te beginnen heb je nodig een houten bak met opstaande rand van ongeveer 5 cm die voor 3 cm gevuld is met fijn zand. En vervolgens een houten plaat van 20 bij 30 cm die is voorzien van stevig ijzerdraad en evt een stokje aan het uiteinde.

Want de plaat wordt ingegraven (zand wordt daarna mooi glad gemaakt) en tectoniek wordt gesuggereerd door de plaat langzaam aan het ijzerdraad in een bepaalde richting te trekken.

Op het Teclab van de VU staat een tectoniekbak van formaat waarmee leerlingen aan de gang kunnen maar er zijn verschillende scholen zoals het OSB (Amsterdam) en het Nicolaas Lyceum (Amsterdam) die een eigen handzame tectoniek bak hebben gebouwd

Bas de Koning van het OSB heeft rondom het gebruik van de tectoniekbak een lessenserie met werkblad ontworpen. Het werkblad >>>>>

Op onderstaande video legt Aardrijkskunde docente Astrid Bakker van het Nicolaas Lyceum in Amsterdam uit hoe zij de tectoniek bak heeft gebouwd en op welke manier zijn ‘m in de klas gebruikt.

Een werkblad van Astrid Bakker bij dit practicum >>>


Reacties

Tectoniek bak [Subductie] — 1 reactie

  1. Pingback: Extra Lesmateriaal | Geoproeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *