Stroomtafel

Met de stroomtafel kun je prachtig demonstreren hoe een meanderende rivier zich gedraagt. Erosie in de buitenbocht, sedimentatie in de binnenbocht, meanderhalsafsnijding zijn de belangrijkste processen, maar ook de vorming van een Delta zijn zichtbaar te maken.

Het idee van de meanderbak is dat water van de ene kan naar de andere kant door een bak loopt die is gevuld met zand . Met een kraantje kun je het beste de watertoevoer wat doseren en door de tafel licht te kantelen stimuleer je de meanderstroom. Ook door het plaatsen van obstakels bevorder je de meander. Middels een overloopje aan de lage kant verlaat het water weer de bak. Regelmatig zie je dat gebruikers (scholen) er een waterpomp tussenplaatsen om de watercirculatie aan de gang te houden.

De stroomtafel was lange tijd uit de handel  maar inmiddels heeft Eurofysica een handzaam exemplaar te koop. Wil je ‘m groter dan zul je  ‘m zelf moeten maken of eventueel overwegen aan te schaffen in de VS.

Er is wel een zeer gedegen handleiding die dateert uit de jaren 80, geschreven door Joop Rutgers. Meer informatie over de Stroomtafel (Artikel Joop Rutgers) >>>>

Zelfbouwen ? Dan is hier een bouwtekening >>>

In het regiolab van het Pieter Nieuwland Lyceum in Amsterdam is sinds 2013 een prachtige stroomtafel aanwezig. De tafel is van groot formaat en naar behoefte kantelbaar. De stroomtafel heeft bovendien automatische water aanvoer en ook een mooi overloop systeem en pomp voor water afvoer. De tafel wordt niet meer zo vaak gebruikt omdat je wel altijd moet opruimen en zorgen dat het zand droog wordt om Legionella etc te voorkomen

De stroomtafel wordt dus tegenwoordig vooral gebruikt voor speciale projecten en naast klassikale demonstraties gebruik als onderdeel van een serie Fysische Geografische proeven en PO’s.


De stroomtafel is (weer) te koop bij het Nederlandse bedrijf Eurofysica >>>

De Docentenhandleiding voor de stroomtafel van Eurofysica >>>

Handleiding en werkblad van Zekollari >>>>

En ook te koop bij Leermiddelen.be  >>>>

Betapartners heeft verschillende waterbakken (inclusief zand en pomp) als leskist >>> 

Reacties

Stroomtafel — 1 reactie

  1. Pingback: Het Regio lab | Geoproeven