Instraling van de zon

De breedteligging is van grote invloed op de temperatuur. Het verschil in breedteligging heeft te maken met de afstand tot de evenaar.

oppervlakverwarmingDe regel luidt: hoe dichter bij de evenaar, hoe warmer en hoe verder daarvandaan hoe kouder.

Dit temperatuurverschil komt door de bolling van de aarde en de stand van de aarde ten opzichte van de zon.

Zoals je ziet in figuur moeten de zonnestralen richting de polen een langere weg afleggen en verder door de atmosfeer reizen dan stralen richting de evenaar. Tijdens deze langere reis verliezen ze meer energie (en dus warmte) en is er dus minder warmte over om de aarde mee te verwarmen. Daarnaast hoeft de zon boven de evenaar met dezelfde hoeveelheid zonnestraling een kleiner oppervlak te verwarmen dan op de polen. Dat komt doordat de zon loodrecht op de evenaar staat terwijl de zonnestralen op de polen schuin invallen.

Een manier om dit mooi voor de klas te laten zien is met behulp van een animatie van internet. Met de vrij eenvoudige zaklamp animatie van hieronder kun je het principe aardig laten zien. Beweeg de zaklamp! Een versie van groter formaat op de Geobronnen >>>

Maar je kunt ook het anders aanpakken. Zoals de foto rechts laat zien. Licht uit in de klas en laat de zaklampjes op het statief hun werk doen !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De opstelling zoals gebruikt op het Martinus College