Caldera proef

De Caldera zoals Santorini laat mooi zien hoe enorm de vulkaan geweest moet zijn en hoe gigantisch de kracht van de uitbarsting is geweest. Van de ooit 3 km hoge vulkaan en ruim 20 km in doorsnede steken nu alleen de randen nog uit boven de zee. De rest is weggeslagen bij een uitbarsting in 1570 voor Christus  

2014-12-02 12.07.53kleinOm te laten zien hoe een Caldera ontstaat zijn er op het web verscheidene goede animaties (zoals deze >>>).

Maar het is veel leuker om er zelf één live na te bootsen in de klas ! Met deze proef laat je op bijzonder eenvoudige wijze zien hoe een Caldera ontstaat.

In een bak gevuld met bloem (Curverbak van 40 x30 met 5 kg bloem) wordt via een slangetje een ballon opgeblazen. De bloem er boven komt dan omhoog. En als je de ballon weer (via een ventiel) laat leeglopen zakt de hoop bloem in. De vorm die ontstaat is vergelijkbaar met die van een Caldera.

Collega Koen Hollander heeft een uitgebreide docentenhandleiding bij de proef geschreven.

Die kun je hier downloaden >>

In het filmpje hieronder zien we hoe Koen Hollander de proef demonstreert.

DSCN3611De opstelling zoals hierboven getoond was een proefopstelling en een definitieve versie hebben we laten bouwen door de firma Alton in Bovenkarspel (NH).

De onderdelen zie je hier rechts op de figuur.

Bloem zelf aanschaffen : )

 

 

 

 


Reacties

Caldera proef — 2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *