Google Earth toegepast

De ICT tool Google Earth is enorm populair en heeft ook zijn weg gevonden naar het onderwijs. Wat kun je ermee in de Aardrijkskunde les ?

De gratis applicatie van Google biedt docenten een interessante tool om tijdens lessen hiervan gebruik te maken. Leerlingen kunnen aan de hand van de satellietbeelden via Google Earth op lokaal niveau landschappen bestuderen maar ook globale processen en geografische patronen ontdekken.

Google Earth en Geografie
Werken met Google Earth versterkt de Geografische bril en vergroot Geografische blik op de wereld. Google Earth biedt de mogelijkheid voor zich verdiepen in thema´s op Globale schaal zoals klimaatverandering maar ook op lokale schaal zoals erosie, ontbossing, enzovoort.

De leerlingen gebruiken de applicatie vervolgens om topografische kaarten te bekijken, foto´s en satelietbeelden te laden en kunnen zo de opdrachten in de klas maken die bij de lessen horen.


Hieronder een paar voorbeelden van Aardrijkskundelessen met behulp van Google Earth


De vulkaan Tugaruhua onderzocht met Google Earth
Ronald Lubberts heeft tijdens zijn 1e graads Postmaster Aardrijkskunde aan de Universitaire Leraren opleiding van de UVA een lessenserie ontworpen waarbij leerlingen met behulp van Google Earth de vulkaan Tugaruhua onderzoeken. Deze vulkaan in Ecuador is na jaren van rust weer licht actief en de leerlingen nemen in de opdracht de rol opzich van Hazard Management officers en gaan onderzoeken met Google Earth wat en waarde gevaren zijn van deze vulkaan

Naar de Tugaruhua lessenserie  >>>> 


De natuurramp van Mocoa onderzocht met Google Earth
Marijn Koopman heeft tijdens haar 1e graads Postmaster Aardrijkskunde aan de Universitaire Leraren opleiding van de UVA een lessenserie ontworpen waarbij leerlingen met behulp van Google Earth de ramp van Mocoa onderzoeken.

Op 4 april 2017 wordt Mocoa, een plaats in het zuidwesten van Colombia, door modderstromen en aardverschuivingen getroffen. Er vielen ongeveer 260 doden, vele mensen raakten gewond en verloren hun huis.

De ramp roept vragen op: wat is er gebeurd, waar is dit gebeurd en waarom juist daar? Oftewel, wat zijn de geologische/fysisch geografische verklaringen voor de ramp? Bij deze lessenserie gaan leerlingen aan de slag met Google Earth om deze vragen te beantwoorden.

Naar de Mocoa lessenserie  >>>> 


Google Earth Basics
nb ….. Heb je nooit gewerkt met Google Earth en wil je eerst meer weten wat het is en wat je er mee kan dan kun je je oriënteren met behulp van deze Weebly. Hoe gebruik je Google Earth beschreven in een weebly >>>