Aardrijkskunde met Earth AR

Een bijzonder eenvoudige en krachtige vorm van Augmented Reality : Earth AR.

Wat is de Earth AR
De tool bestaat uit een 20 cm wereldbol met reliëf en een bijbehorende specifiek ontwikkelde app. Beide zijn ontwikkeld door het jonge Amerikaanse bedrijf Astroreality. De wereldbol geeft met het reliëf op zich al een mooie indruk van de aarde maar met de Earth AR app kun je verschillende interactieve lagen toevoegen zoals platentektoniek, vulkanisme, windsystemen, zeestromen, ozon , indicatoren van broeikaseffect en andere actuele processen aan het aardoppervlakte. Je kunt processen op mondiaal niveau bekijken maar via de app kun je ook inzoomen op specifieke regio’s. Je hebt met Earth AR daarmee een interactieve atlas in de hand.

Hier zie je hoe de tool werkt en welke gedachten erachter zitten https://youtu.be/sd-N3WPiLGA

Didactiek en inzet in de les
Er zijn momenteel veel nieuwe technologieën in ontwikkeling op het gebied van GIS, VR en AR maar die kunnen ingewikkeld zijn of alleen uitvoerbaar in de klas met veel en duur materiaal. Het Earth AR model daarentegen is relatief simpel in de klas in te zetten, want je hebt niet meer nodig dan de kleine reliëf aardbol en de Earth app op je eigen smartphone.

Je kunt met deze opstelling allerlei processen op aarde heel snel in beeld brengen. Er zijn verschillende digitale atlassen op de markt maar daar is de weergave altijd 2D en het mooie van de Earth AR is dat er een 3D dimensie aan toegevoegd wordt omdat je de wereldbol nodig hebt. Door die te bewegen ,te draaien en te kantelen verken je de aarde en zie je hoe bepaalde processen op aarde verschillen of juist een ruimtelijke patroon laten zien. Je ziet die processen met Earth AR niet op het platte vlak maar daadwerkelijk op die ronde bol, de aarde.


De Earth AR is net op de markt. Wij konden er in 2019 / 2020 mee aan de slag dankzij een UVA Grassroots financiering.


We hebben Earth AR uitgetest in verschillende Vakdidactiekbijeenkomsten [UvA ILO] in de herfst van 2019 en ook gedemonstreerd op de KNAG onderwijsconferentie in November 2019. Hier op de site vind je daar een kort verslag van met foto’s . Op de Geoproeven >>>

Tijdens de onderwijs en nascholingsbijeenkomsten hebben we een compact instructie / werkblad gemaakt wat gebruikt kan worden bij een eerste verkenning van de Earth AR Tool . Het werkblad [pdf] >>>>