Capillairwerking

Capillair buisjes

Met dit practicum kun je laten zien hoe het komt dat in een droge tijd planten toch aan hun water kunnen komen. Dat komt door het opzuigend vermogen van een bodem of ook wel de Capillaire werking . De mate van capillaire werking hangt af van het type bodem , eigenlijk de structuur van een bodem.

In een grofkorrelige zandbodem treed minder capillaire werking op dan in een fijne lemige bodem.

Je kunt capillaire werking op twee manieren demonstreren . Bijvoorbeeld met capillairbuizen van verschillende dikte zoals het bovenstaande figuur laat zien. Zo’n opstelling is misschien niet zo makkelijk tevoorschijn te toveren maar kijk eens bij de TOA Biologie of Natuurkunde .

Capillair buizen, gevuld met verschillende grondsoorten

Maar je kunt het ook demonstreren met buizen die gevuld zij met verschillende grondsoorten. Zoals het figuur hiernaast laat zien.

Ik gebruikte in de klas een opstelling van 2 perspex buizen (diameter 1 cm en 20 cm hoog) in een statief die van onder waren afgesloten met een panty. Eén buis gevuld met grof zand en éen buis gevuld met löss (Dekzand is ook prima).

Test de opstelling van te voren . Doe deze proef niet in de laatste 5 minuten van de les. Je ziet pas resultaat na 20 min of later.

Dit practicum werd al in 1983 uitgebreid beschreven. Dit practicum ging om meting van de capillaire werking van verschillende grond- soorten in relatie met de tijd >>>>

 

 

 

 

 


We hebben de mogelijkheid van een capillairbuis zoals hier getoond is opgenomen in de doorlaatbaarheid opstelling die we hebben ontwikkeld in samenwerking met Jack Botman van de firma Alton

Meer info en te bestellen bij de firma Alton >>>>