Virtual Reality

Virtual Reality (VR) is de laatste jaren een hype geworden. Ontwikkelingen in de grafische kwaliteiten van computers hebben het mogelijk gemaakt om virtuele omgevingen te creëren, er zijn tegenwoordig camera’s die in 360 graden kunnen filmen en fotograferen en mobiele telefoons hebben tegenwoordig voldoende rekenkracht om dit soort materiaal af te spelen. Wanneer je dit combineert met de mogelijkheden van stereoscopie, een manier om de illusie van diepte te creëren, heeft iedereen tegenwoordig de mogelijkheid om zichzelf onder te dompelen in een virtuele wereld.

 

VR is dus uitermate onderhoudend en interessant om mee te experimenteren, maar ook interessant wanneer gekeken wordt naar de educatieve mogelijkheden. Doordat technologische ontwikkelingen het mogelijk maken om met relatief goedkope brillen en mobiele telefoons overtuigende virtuele omgevingen te creëren, kan de techniek goedkoop en eenvoudig door iedereen gebruikt worden… en dus ook in de klas !

Wat is Virtual Reality
Virtual Reality is een vorm van multimedia, maar is uniek omdat het de gebruiker het gevoel geeft van immersie (het onderdompelen van jezelf in een andere realiteit). De gebruiker zet een bril of headset op waardoor hij of zij zich visueel in een virtuele realiteit waant. Hoe echter deze virtuele realiteit aanvoelt, hoe beter de immersie is van de ervaring. De gebruiker van VR waant zich dus daadwerkelijk in een andere, virtuele realiteit. Hierin verschilt Virtual Reality duidelijk van Augmented Reality (AR) waarbij slechts een door een computer gegenereerde laag over de werkelijkheid wordt gelegd

Wat kun je met VR in de klas
Bij een goede VR-ervaring kan degene in de ervaring interactie aangaan met de omgeving die hij of zij ervaart en zo participeren in de ervaring. Dit is een duidelijk verschil met andere vormen van media zoals foto, film of geschreven tekst waarbij geen interactie mogelijk is (Verbeek, 2016). Wanneer VR op de goede manier wordt gebruikt in het onderwijs kunnen leerlingen door de immersieve eigenschappen van VR als het ware in een flow komen. Dit is een optimale staat van leren waarin leerlingen door een goede combinatie van uitdagingsniveau en vaardigheidsniveau een hoge intrinsieke motivatie krijgen.

Het inzetten van Virtual Reality (VR) technieken in het klaslokaal kan tegenwoordig makkelijker dan ooit, zelfs met een klein budget. Veel vo-leerlingen hebben ondertussen een voor Virtual Reality geschikte telefoon, waardoor alleen nog een stapel VR-brillen nodig is om er echt mee aan de slag te gaan.

In 2017/ 2018 ging Bast Trompert als student aan de UvA aan de hand van een kleine Grassroots financiering aan de gang met Virtual Reality.

Hij haalde een UvA Grassroots subsidie binnen zodat hij materiaal kon aanschaffen, ging aan de slag met leerlingen en heeft nu een website gelanceerd met tips, trucs, achtergronden en lesmateriaal.

[Bron: VR Website Bas Trompert ]


Naar de website van Bas over het werken met VR >>>>